5 Aralık 2013 Perşembe

evde peynir nasıl yapılır?

Peynirizi kendiniz mi yapmak istiyorsunuz ?

Ev yapımı peynir için bize bunlar lazım
- 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı )
- yarım kilo süzme veya normal yoğurt
- 2 yemek kaşığı tuz
- Peyniri süzecek,suyunun geçmesine izin verecek ve yeterli büyüklükte bez torba
YAPILIŞI
- Sütü , kaynayıncaya kadar ısıtın .
- Kaynamaya başlayınca , yoğurdu içine ekleyin .
- Yoğurt , sütün içinde əriyənə kadar karıştırın .
- Bu esnada ısıtmaya devam edin .
- Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir .
- katılaşma,topaklanma başladığında tuz ekleyin .
- Karıştırmaya devam ederken peynir yavaş yavaş topaklaşır .
- 5 dakika sonra hepsinin peynire dönüştüğünü , peynir ile suyun ayrıldığını göreceksiniz .
- Su hafif yeşilimsi bir renk alınca kazanı ocaktan alın .
- Suyu süzüp peynir topaklarını torbaya doldurun .
- Torbanın ağzını sıkıca kapatıp üzerine de bir ağırlık koyup bekleyin .
- En az 12 , en iyisi de 24 saat ağırlık altında bıraktıktan sonra peyniri torbadan çıkarıp isteğe göre dilimleyin.afiyet olsun.