6 Aralık 2013 Cuma

Düşbere nasıl yapılır?Düşbere tarifi



DÜŞBERE
4 - 6 kişi için tasarlanmıştır
malzemeler:düşberenin Hamur İçin:
-2 bardak  un,
-1 yumurta
-yarim çay kaşığı tuz
-2/3 bardak ılık su
düşberenin İçi İçin:
-250 gr çekilmiş sığır veya koyun eti, veya ikisinin karışımı
-yarim çay kaşığı tuz
-1 adet küçük soğan - mini mini doğranmış
-dörtte bir çay kaşığı karabiber

Suyu İçin:
3 çorba kaşığı sıvıyağ veya tereyağı
1 çorba kaşığı domates veya dometes salçası
1 adet küçük soğan - mini mini doğranmış
8 bardak su 
isteğinize göre tuz

Üstüne ekelemek için:
küçük küçük doğranmış taze kişniş yada kuru nane
Yanında sofraya vermek için:
birkaç dilim ezilmiş sarımsağı sirke-sarımsak: üzüm sirkəsinə  ekleyip karıştırın.
1. ilk olarak hamuru hazırlayın. büyükçe bir kapta yumurta,un, tuz ve suyu karıştrın. elde edien malzemeyi biraz unlanmış masa yada tahta'nın üzerine koyup, elinizle yoğurmaya başlayın.hamur kılak memesi kıvamında esnek olmalıdır.Hamuru kaba koyup, üstünü çay havlusu ile örtün ve bir kenara koyun ki, hamur dinlensin.Bu süre zarfında düşberenin içini hazırlayın.
2. İçi hazırlamak için, bir kapa eti, soğanı, tuz ve istiotu koyup, iyice karıştırın.
3. tahta yada Masayı unlayın ve hamurunuzu oklavayla 40 cm çapı olan çok ince daireye açın.
4. keskin bir bıçakla açılan hamuru 2.5 cm lik karelere kesin. Her karesine ortasına bir çimdik iç koyun.
5. Kare gibi olan hamurun iki zıt ucunu biraraya getirin, yapıştırın. ortaya çıkan üçgenin iki ucunu resimde gördüğünüz gibi birleştirin. Düşbərə bazen üçgen değil dikdörtgen gibi bükülür, ve sonra  iki ucu birleştirilir. Alınan düşbereleri aralıklı bir sekilde azıcık unlanmış siniye dizin.
6. Düşbərənin suyu için yağı kızdırın ve soğanı bu yağda yumuşayanadək kızartın. Domates ekleyin ve karıştıra karıştıra yarım dakika pişirin. Tuz ilave edin karıştırın. Sonra su ilave edip, kaynatın.
7. atesin altını biraz kisın. Düşbərələri tencereye döküp yaklaşık 7-10 dakika boyunca pişirin. pisen düşbərələr suyun yüzüne kalkacak. Tadına bakın, eğer hamur yumuşamıssa, düşbərəyi ateşten alın.
8. Hazır düşbərəyi kaselere koyup, üstüne taze kişniş, ya da, kuru nane serpin.Sofraya sirke-sarımsakla verin. Afiyet Olsun!