gerçek balı sahte baldan nasıl ayırt edebiliriz?
Hayatımızı , sağlığımızı doğrudan etkileyen gıdalardan birisi de baldır .
Bazen bin bir derdin dərmanı diye adlandırılan bal sahte olursa sağlığımızda sorunlara neden olabilir .
zamanımızda gıda ve giyim ürünlerinin hakikisi ile sahtesini ayırt etmek çok zor olabiliyor.
Bu yüzden de gerçek balı sahtesinden seçmek için aşağıdakilere dikkat etmeliyiz .
1. Gerçek bal , soğuk ortamlarda şəkərlənir ; sahte bal şəkərlənmez .
2. Gerçek balın çok özel bir kokusu vardır . Balı keserken , saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha çabuk hissedilir .
3. Gerçek bal , glükozlu bala göre daha katıdır .
4. Gerçek bal , şerbet gibi aşırı tatlı değildir . glükozlu bal daha tatlıdır .
5. Bal ağza alındığında arı tarafından çeşitli çiçeklerden toplandığı için birkaç tür tat alınır . Yapay ballarda ise tek bir tat olur .
6. Balı dolapta saklama yöntemi doğru değildir . Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker . Üzerinde tabaka oluşur . Sonra kristalleşir . bal (hakiki) olmayan ürünler bu özelliği göstermez .
7. Gerçek balın dış görünümü ceviz kabuğu veya buna benzer gri rengin tonlarında olur . glükozlu ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur .
8. Gerçek bal , çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , açık kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir . glükozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur .
9. Bir kaşığa bal koyup ateşe yakaladığınızda gerçek bal oldukça akışkan olur , dayanıklıdır , geç yanar ; glükozlu ballar ise sık yanar ve kömürləşər .
10. Aynı ölçüde iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glükozlu balı koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda , gerçek bal çok daha ağır gelir .
11. Düzenli bir şekilde yenildiğinde gerçek bal şeker hastalarında , şeker değerini sadece birkaç puan artırır . Ancak aynı miktarda kullanılan glükozlu ballar şeker hastalarını komaya da düşürebilir! .