ıspanaklı börek
yiyeceklere :
Çapı 50 cm olan 3 adet yufka ( eğer büyükse 2 adet yufakadan birini ikiye ayırmakla 3 parça elde edilebilir . )
İç için :
4 çorba kaşığı zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı
1 adet orta boy doğranmış soğan
250 gram taze ıspanak
½ fincan iri doğranmış beyaz peynir
Tuz ( eğer peynir tuzsuzsa ) ve zevke göre dövülmüş karabiber
Yufkaların üzerine sürmek için sütlü sosa gerekenler :
1 fincan süt
2 yumurta ( yumurtalardan birinin sarısını sonda börəğin üzerine sürmek için ayırınız )
½ çay kaşığı kabartma tozu ( yıksa önemli değil , fakat yufka katlarını biraz şişkin görünmesini istersenizkullabilirsiniz )
1 / 3 bardak zeytinyağı
Börğin üzerine sürmek için :
1 yumurtanın sarısı + birkaç çorba kaşığı süt veya yoğurt
Üzerine saçmak için küncüd veya siyah kimyon gerekir
Hazırlanışı
İç için : tavaya yağ dökülüp kızdırılır , soğanlar altın rengi olana kadar yavaş yavaş karıştırılarak kavrulur , ocaktan alınıp kenara konur . Ispanak yıkanıp temizlenir , iri - iri doğranılır ,doğrananlar büyük bir kaba biriktirilir . Üzerine yaklaşık 2 çorba kaşığı su eklənir , birkaç çimdik tuz dökülür . ıspanaklar yumşayana dək elle ovalanır . Sonra ıspanaklar sıkılır , suyu tamamen süzülüp kurutulur . Bir kapta kavrulmuş soğan , doğranmış peynir ve ıspanaklar karıştırılır . Eğer peynir tuzsuzsa ek tuz katın , zevke göre içə karabiber ve kırmızı toz biber de katılıyor .
Sütlü sosun hazırlanması : Tabakta tüm yiyecekler - süt , yumurta , zeytinyağı , ( kullanıyorsanız , kabartma tozu ) iyice karıştırılır .
Fırın 190C derecede önceden kızdırılır .
Börek hazırlanacak büyük tava veya ısıya dayanıklı kap ( resimdeki gibi ) hafifçe yağlanır . Birinci yufka tavaya serilir.serdiğiniz bu, birinci yufkanın kenarları tavanın dışına sallansın . ( Birinici yufkanın kenarları sonra diğer katların üzerine katlanacak . ) Sütlü sosun 1 / 3 'ü birinci yufkanın üzerine her taratan eşit şekilde dökülür . İkinci yufka kırışmış şekilde yerleştirilir . Yufka tavaya öyle yerləşdiriliməlidir ki birinici yufkadadan farklı olarak kenarları tavanın kenarlarından sarkmamalıdır . Sütlü sos ikinci yufkanın üzerine birincide olduğu gibi dökülür. Hazırlanmış iç ikinci yufkanın üzerine eşit şekilde yayılır ve üzerine üçüncü yufka , yine de kırışmış şekilde yerleştirilir . Kalan sütlü sos yufkanın yüzeyine dökülür, birinci yufkanın tavaya sarkmış kenarları son katın üzerine örtülür .

peynirli ıspanaklı kıymalı patetes böreği hazırlanırken
Yumurta sarısı , süt ( yoğurt ) karışıdırılıp , börəğin üzerine her tarafına eşit olacak şekilde dökülür.bir yumurta fırçasıda kullabilirsiniz bu işlem için . Sonunda isteğe göre üzerinekara çörek otu veya susam serpilir .Börek fırının orta gözünde , üzeri kızarana dək , yaklaşık 35-40 dakika pişirilir . Piştikten sonra börek fırından çıkarılır , 10-15 dakika kenarda soğumaya konur . Börəğin üzeri biraz katı olur , fakat soğuduktan sonra yumuşar ( biraz soğumuş börəğin üstünü havlu ile örtərseniz , bir süre sonra börəğin üstü yumuşayacak ) . Soğuduktan sonra börek kare şeklinde bıçakla parçalara ayrılır. Tepsiye yerleştirilip sofraya verilir .

peynirli ıspanaklı kıymalı patetes börek piştikten sonra
* Patetesli ve kıymalı börek iç için peynir kullanılmaz.Peynirli börekte soğan konmaz,onun börek içi için ıspanak yerine sadece peynir koyabilirsiniz . Bunun için doğranmış 3 fincan beyaz peyniri 2 yumurta , iri kıyılmış maydanoz ile beraber karıştırılmalıdır . Peynir tuzsuzsa ek tuz katılır .